Lektioner
1.
Introduktion
Indledningsvist præsenterer Lars Lindencrone Petersen nogle af de emner og og lektioner der vil blive gennemgået på dette kursus. Reglerne henvender sig typisk til revisorer, revisionsvirksomheder og advokater, og er i meget vidt omfang fælles, dog med enkelte afvigelser.
Gennem kurset vil underviser Lars Lindecrone Petersen benytte både 'kunder' og 'klienter', da dette kursus både henvender sig til advokaternes klienter og revisorernes kunder.
et minut
2.
Hvorfor en hvidvasklov – og hvorfor den skal omfatte revisorer
I lektionen gennemgås baggrunden for den internationale lovgivning om bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering og or, at denne inddrager private organisationer mv.
6 minutter
3.
Hvidvasklovgivningens historie i EU/Danmark
I lektionen gennemgås oprindelsen og udviklingen af hvidvasklovgivningen på EU-plan og i Danmark.
5 minutter
4.
Tilsyn og sanktioner
I lektionen gennemgås tilsynskompetencen og tilsynets indhold samt hvidvasklovens straffebestemmelse og bødeudmålingsfaktorer.
9 minutter
5.
Hvidvaskloven - Et overblik
I denne lektion giver Lars en gennemgang af hvidvaskningsloven.
2 minutter
6.
Hvad skal revisorer vide noget om?
I lektionen gennemgås, hvilke dele af hvidvaskloven og den persondataretlige lovgivning revisorer skal have kendskab til og kunne anvende.
3 minutter
7.
Hvornår er revisorer omfattet af loven?
I lektionen gennemgås hvidvasklovens § 1, stk. 1, nr. 14, og lovens transaktionsbegreb.
7 minutter
8.
Nogle centrale definitioner
I lektionen gennemgås de dele af hvidvasklovens § 2, der har særlig betydning for revisorer – definitionerne af daglig ledelse, PEPer mv., reelle ejere – samt definitionerne af hvidvask og terrorfinansiering, jf. lovens §§ 3 og 4.
18 minutter
9.
Risikovurdering og risikostyring
I lektionen gennemgås reglerne om risikovurdering i hvidvasklovens § 7 samt reglerne om udarbejdelse af politik, procedurer, kontrolprogram, uddannelse og efteruddannelse samt om screening af medarbejdere, jf. lovens § 8.
17 minutter
10.
Kundekendskabsprocedurer
I lektionen gennemgås begrebet kundekendskabsprocedure og reglerne om, hvornår denne skal gennemføres, mv., jf. lovens §§ 10, 14 og 16.
3 minutter
11.
Almindelige krav
I lektionen gennemgås reglerne om indholdet af kundekendskabsproceduren, jf. lovens § 11.
12 minutter
12.
Skærpede krav
I lektionen gennemgås indikationer for, at kundekendskabsproceduren skal gennemføres efter reglerne om skærpede krav, herunder PEPer mv., og disses indhold, jf. lovens §§ 17 og 18 og bilag 3.
10 minutter
13.
Lempede krav
I lektionen gennemgås betingelserne for, at kundekendskabsproceduren kan gennemføres efter reglerne om lempede krav, og disses indhold, jf. lovens § 21 og bilag 2.
3 minutter
14.
Bistand fra tredjemand
I lektionen gennemgås reglerne om benyttelse af hvidvaskdokumentation, der er indhentet af tredjemand, og om outsourcing af pligterne efter hvidvaskloven, jf. lovens §§ 22 og 24.
3 minutter
15.
Undersøgelses-, noterings- underretnings- og opbevaringspligt
I lektionen gennemgås pligten til opmærksomhed om komplekse og usædvanligt store transaktioner samt om underretning af myndighederne ved mistanke om hvidvask eller terrorfinansiering reglerne i lovens §§ 25-27, samt om opbevaring og sletning af indhentede oplysninger, jf. lovens § 30.
14 minutter
16.
Ansatte
I lektionen gennemgås reglerne om whistleblowerordninger, jf. lovens §§ 35-36.
5 minutter
17.
Tavshedspligt og ansvar
I lektionen gennemgås reglerne om forholdet mellem den almindelige tavshedspligt og underretningspligten efter hvidvaskloven samt adgangen til at videregive oplysning om, at der er eller påtænkes givet underretning efter lovens § 26, jf. lovens §§ 37-38.
4 minutter
18.
Ikrafttræden
I lektionen omtales lovens ikrafttrædelsestidspunkt, jf. lovens § 81, stk. 1, og nogle overgangsspørgsmål, jf. §§ 16 og 30, gennemgås.
5 minutter